De knoflookpad: een mysterieuze bewoner van de natuur

De knoflookpad: een mysterieuze bewoner van de natuur

Een bijzondere kikker met een vreemde naam

Als je denkt aan een kikker, denk je vast aan een glad huidje, een luid gekwaak en misschien een sprong in een sloot. Maar de knoflookpad is anders. Deze pad heeft een naam die je misschien aan eten doet denken, maar hij ruikt echt een beetje naar knoflook als hij zich bedreigd voelt. Dat doet hij om vijanden af te schrikken. Zijn lijfje is een beetje dikker en zijn pootjes zijn kort. Hij is klein, verstopt zich graag en je ziet hem dus bijna nooit. Toch is hij een van de meest bijzondere dieren die in Nederland leven. Vooral omdat hij zo zeldzaam is geworden en je hem bijna niet meer tegenkomt.

Waarom je de knoflookpad bijna nooit ziet

De knoflookpad houdt niet van drukte. Hij leeft graag op rustige plekken waar mensen niet vaak komen. Denk aan zandige gebieden, bosranden en rustige weilanden. Overdag verstopt hij zich diep in de grond. Pas als het donker wordt en het stil is buiten, komt hij tevoorschijn. Omdat hij zich zo goed verstopt, weten veel mensen niet eens dat hij bestaat. Alleen als je goed oplet, kun je hem soms horen. Hij maakt namelijk een heel eigen geluid dat niet lijkt op het gewone gekwaak van een kikker. Zijn roep klinkt een beetje als een piepend fluitje. Als je dat hoort, heb je misschien geluk en zie je er eentje tussen het gras of in een plas.

Hoe de knoflookpad zich voortplant in het voorjaar

Als het voorjaar begint en de temperatuur stijgt, wordt de knoflookpad actief. Hij kruipt dan uit zijn schuilplek en zoekt naar ondiep water. Daar probeert hij een partner te vinden. De mannetjes maken dan dat typische piepende geluid om de vrouwtjes te lokken. Als een vrouwtje interesse heeft, legt ze eitjes in het water. Die eitjes komen uit in kleine dikkopjes, net als bij andere kikkers en padden. Na een paar weken groeien die uit tot kleine padden. Het hele proces gebeurt snel, want het water droogt vaak snel op in de plekken waar hij leeft. De knoflookpad moet dus haast maken om te zorgen dat zijn jongen groot genoeg zijn voordat het water verdwijnt.

Waarom het slecht gaat met de knoflookpad

Helaas gaat het niet goed met de knoflookpad. Vroeger kwam hij op veel meer plekken voor, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar plekken in Nederland waar hij leeft. Dat komt doordat zijn leefgebied is veranderd. Veel rustige plekken zijn verdwenen omdat er huizen, wegen of landbouwgrond zijn gekomen. Ook worden poelen en plassen sneller droog of worden ze weggehaald. Zonder water en rustige plekken kan de knoflookpad niet leven. Daarom is hij nu beschermd en proberen mensen hem te helpen. Er worden speciale poelen aangelegd en gebieden worden zo ingericht dat hij er weer kan wonen. Toch blijft het lastig, want hij is erg kieskeurig en wil alleen in bepaalde gebieden leven.

Wat jij kunt doen voor de knoflookpad

Misschien denk je dat jij niks kunt doen voor zo’n klein dier dat je bijna nooit ziet. Maar dat is niet waar. Door te zorgen voor meer natuur in je buurt help je niet alleen de knoflookpad, maar ook veel andere dieren. Je kunt bijvoorbeeld in je tuin zorgen voor rustige hoekjes met planten en water. Als je in een gebied woont waar de knoflookpad voorkomt, kun je meedoen met tellingen of helpen met het schoonhouden van poelen. Ook kun je anderen vertellen over dit bijzondere dier. Hoe meer mensen weten van de knoflookpad, hoe groter de kans dat hij blijft bestaan. Zo draag jij ook een steentje bij aan het beschermen van deze mysterieuze bewoner van onze natuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *