Boomkikkers: kleine klimmers met een groot geluid

Boomkikkers: kleine klimmers met een groot geluid

Boomkikkers zijn kleine, maar bijzondere kikkers die bekendstaan om hun klimvaardigheden en harde gekwaak. Ondanks hun kleine formaat kunnen ze zich goed verstoppen tussen bladeren en struiken. In Nederland komen ze nog voor, maar ze zijn zeldzaam. In dit artikel lees je alles over boomkikkers: waar ze leven, hoe ze eruit zien en waarom bescherming belangrijk is.

Wat zijn boomkikkers?

Boomkikkers zijn kleine, groene kikkers die bekendstaan om hun vermogen om goed te klimmen. Ze hebben speciale hechtschijfjes aan hun tenen waarmee ze zich vast kunnen houden aan bladeren en takken. Hierdoor kunnen ze makkelijk omhoog klimmen in bomen en struiken.

De meeste boomkikkers zijn felgroen van kleur. Dit helpt hen om zich goed te verstoppen tussen de bladeren. Ze hebben vaak een lichte buik en soms een donkere streep langs hun zij. Hoewel ze klein zijn, maken mannelijke boomkikkers een luid geluid. Vooral in het voorjaar en de zomer kun je hun roep goed horen. Ze gebruiken deze roep om vrouwtjes aan te trekken.

Waar komen boomkikkers voor?

Boomkikkers leven in verschillende delen van de wereld. Je vindt ze in Europa, Aziƫ en Noord- en Zuid-Amerika. Ze geven de voorkeur aan warme, vochtige gebieden met veel struiken, bomen en water in de buurt.

In Europa komen ze vooral voor in landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje. Ook in Nederland kun je boomkikkers tegenkomen, vooral in het oosten en zuiden van het land. Ze leven daar in natuurgebieden met poelen en veel struiken. Omdat hun leefgebied kleiner wordt door bebouwing en landbouw, zijn boomkikkers in Nederland vrij zeldzaam. Er worden beschermingsmaatregelen genomen om hun aantal te laten groeien.

Hoe leven boomkikkers?

Boomkikkers zijn vooral actief in de avond en nacht. Overdag verstoppen ze zich tussen bladeren om niet op te vallen voor vijanden. Ze eten kleine insecten zoals muggen, vliegen en kevers. Met hun snelle tong vangen ze hun prooi.

Tijdens de paartijd, in de lente en vroege zomer, laten de mannetjes zich goed horen. Ze kwaken luid om vrouwtjes te lokken. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes in het water. Hieruit komen na een tijdje kleine kikkervisjes, die later veranderen in volwassen boomkikkers.

Bescherming van boomkikkers

Boomkikkers worden bedreigd door het verdwijnen van hun leefgebied. Door ontbossing en de aanleg van wegen en landbouwgebieden hebben ze steeds minder ruimte. In Nederland worden speciale natuurgebieden ingericht om boomkikkers te beschermen. Ook worden poelen gegraven waar ze veilig hun eitjes kunnen leggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *