De grootste misvattingen over hagedissen

Wist je dat er veel misvattingen bestaan over hagedissen? Je bent waarschijnlijk verbaasd om te horen dat niet alle hagedissen gevaarlijk zijn, integendeel, de meeste soorten hagedissen zijn onschadelijk en eerder bang van jou dan andersom. Een ander veelvoorkomend misverstand is dat alle hagedissen giftig zijn, maar slechts een klein aantal soorten heeft daadwerkelijk giftige beet. Houd je nieuwsgierigheid naar deze fascinerende wezens levend en laat je niet misleiden door deze hardnekkige misvattingen.

1. Alle hagedissen zijn schadelijk voor mensen

Niet alle hagedissen zijn schadelijk voor mensen. De meeste hagedissen zijn ongevaarlijk en vermijden liever mensen dan dat ze aanvallen. Slechts enkele soorten, zoals de Komodovaraan, kunnen potentieel gevaarlijk zijn, maar ze zullen zelden een mens aanvallen tenzij ze zich bedreigd voelen.

2. Hagedissen kunnen je giftig aanstaren

Hagedissen kunnen je niet giftig aanstaren. Dit is een fabeltje dat voortkomt uit onwetendheid. Hagedissen staren omdat ze hun omgeving visueel verkennen en niet omdat ze giftige krachten hebben. Geen zorgen, je wordt niet vergiftigd door de blik van een hagedis.

3. Elke hagedis kan z’n staart afwerpen en terug laten groeien

Niet alle hagedissen kunnen hun staart afwerpen en laten teruggroeien. Dit vermogen, bekend als caudale autotomie, komt voornamelijk voor bij bepaalde hagedissen zoals gekko’s en anolissen. Andere soorten hagedissen, zoals skinken, kunnen dit niet. Het is niet iets wat alle hagedissen doen.

4. Hagedissen leven alleen in hete en droge klimaten

Hoewel veel hagedissen inderdaad in warme en droge klimaten leven, zijn er ook hagedissen die gedijen in meer gematigde, vochtige omgevingen. Er zijn hagedissen die in tropische regenwouden, woestijnen, graslanden en zelfs bergachtige gebieden voorkomen. Hagedissen zijn er in allerlei soorten klimaten.

5. Hagedissen zijn slechte huisdieren

Hagedissen kunnen juist geweldige huisdieren zijn, mits je de juiste kennis en zorg verleent. Er zijn verschillende soorten hagedissen die geschikt zijn voor beginnende reptielenhouders, zoals baardagamen en luipaardgekko’s. Met de juiste huisvesting, voeding en verzorging kunnen hagedissen interessante en mooie huisdieren zijn om te houden.

6. Je kunt hagedissen aan hun kleur herkennen

Velen denken dat je hagedissen gemakkelijk kunt identificeren aan de hand van hun kleur, maar dit is niet altijd het geval. Hagedissen kunnen van kleur veranderen, afhankelijk van factoren zoals temperatuur, stemming en omgeving. Het is dus niet altijd betrouwbaar om hagedissen puur op basis van hun kleur te herkennen.

7. Hagedissen hebben allemaal dezelfde eetpatronen

Er bestaat geen ‘one size fits all’ als het aankomt op het eetpatroon van hagedissen. Verschillende soorten hagedissen hebben verschillende dieetbehoeften, van insecteneters tot planteneters en alles daartussenin. Het is belangrijk om het specifieke dieet van jouw hagedis te achterhalen om te zorgen dat ze de juiste voeding krijgen.

8. Hagedissen maken geen geluid

Veel mensen denken dat hagedissen stille wezens zijn, maar sommige soorten kunnen wel degelijk geluiden maken. Van het sissen van baardagamen tot het tsjirpen van gekko’s, hagedissen hebben verschillende manieren om te communiceren of zich te uiten.

9. Hagedissen brengen ziektes over zoals salmonella

Hoewel het waar is dat hagedissen salmonella bij zich kunnen dragen, is de overdracht van deze ziekte naar mensen zeldzaam als je goede hygiënische praktijken toepast. Door regelmatig je handen te wassen na het hanteren van hagedissen en hun leefomgeving schoon te houden, kun je het risico op besmetting minimaliseren.

10. Hagedissen zijn altijd actief in de nacht

Er bestaan zowel dagactieve als nachtactieve hagedissen, afhankelijk van de soort. Sommige hagedissen zijn juist het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, terwijl andere voornamelijk ’s nachts op jacht gaan. Het is belangrijk om het natuurlijke gedrag van jouw hagedis te begrijpen om hun leefomgeving en voedingspatroon hierop af te stemmen.

11. Hagedissen leven altijd alleen

Veel mensen denken dat hagedissen een eenzaam bestaan leiden, maar in werkelijkheid zijn er veel soorten die in groepen leven. Denk bijvoorbeeld aan de groene leguaan die vaak in kolonies te vinden is.

12. Hagedissen zijn er alleen in saaie kleuren

Hoewel sommige hagedissen inderdaad wat meer bescheiden gekleurd zijn, zijn er ook soorten die prachtige en levendige kleuren hebben. Denk aan de kleurrijke kameleon die zich perfect kan camoufleren in zijn omgeving.

13. Hagedissen hebben geen verzorging nodig in gevangenschap

Het is een misvatting dat hagedissen weinig verzorging nodig hebben als huisdier. Ze hebben specifieke behoeften wat betreft voeding, temperatuur, licht en leefomgeving die goed in de gaten gehouden moeten worden voor hun welzijn.

14. Hagedissen kunnen niet door glas klimmen

Sommige mensen denken dat hagedissen niet in staat zijn om verticaal te klimmen over gladde oppervlakken zoals glas, maar er zijn soorten zoals gekko’s die dit juist uitstekend kunnen door hun speciale hechtlamellen onder hun poten.

15. Hagedissen zijn reptielen zonder intelligentie

Hagedissen hebben misschien niet hetzelfde niveau van intelligentie als zoogdieren, maar ze zijn zeker niet dom. Ze kunnen leren, herkennen hun eigenaar en begrijpen bepaalde routines, waardoor ze zich aanpassen aan hun omgeving en verzorger.

16. Hagedissen en slangen zijn nagenoeg hetzelfde

Hoewel hagedissen en slangen tot dezelfde groep behoren, genaamd reptielen, zijn er toch belangrijke verschillen tussen hen. Hagedissen hebben bijvoorbeeld poten en oogleden, terwijl slangen deze kenmerken niet hebben. Daarnaast hebben hagedissen vaak schubben die glanzen, terwijl slangen schubben hebben die meer dof zijn.

17. Hagedissen zijn overal schadelijk voor het ecosysteem

Hagedissen spelen juist een belangrijke rol in het ecosysteem door bijvoorbeeld insectenplagen onder controle te houden. Ze voeden zich met verschillende insecten en dragen zo bij aan het natuurlijke evenwicht. Het zijn eerder nuttige dieren dan schadelijke.

18. Hagedissen kunnen je aankijken met beide ogen tegelijk

Hagedissen hebben vaak de mogelijkheid om hun ogen onafhankelijk van elkaar te bewegen, waardoor het lijkt alsof ze je met beide ogen tegelijkertijd aankijken. Dit is een handige eigenschap om hun prooi in de gaten te houden en tegelijkertijd op mogelijke gevaren te letten.

19. Hagedissen zijn koud en klam aanvoelend

In werkelijkheid zijn hagedissen koudbloedige dieren, wat betekent dat ze hun lichaamstemperatuur niet zelf kunnen reguleren en daarom vaak warmte opzoeken om actief te zijn. Hierdoor voelen ze vaak warm aan als je ze aanraakt. Klam zul je ze daarentegen niet vinden, ze hebben juist een droge schubbenhuid.

20. Alle vrouwelijke hagedissen leggen eieren

Niet alle hagedissen leggen eieren, sommige soorten zijn ovovivipaar, wat betekent dat ze eieren in hun lichaam uitbroeden en levende jongen ter wereld brengen. Dit houdt in dat niet alle vrouwelijke hagedissen op dezelfde manier hun nakomelingen voortplanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *